از جمله نفوسي كه در همين سال ٢٠١٦ اقدام به جمع و ارائه خاطرات و و شرح زندگي خود و نياكان خود كرده اند احباي عزيز منطقه جاسب هستند كه يك وبسايت بنام سي يارون( ياران) احداث كرده اند و همه همولايتي هاي خود را هم بنگارش تاريخ و خاطرات جاسب خصوصا منطقه کروگان تشويق كردهاند و در نتيجه صدها اوراق اطلاعات در اين وبسايت گرد هم آمده است. روستای جاسب از جمله روستا های نزدیک به شهر قم میباشد و همین امر شاید اهمیت وجود چنین سایتی را بسیار بالا میبرد.
شرح حال احبای جاسب را مختصر یا به تفصیل بسیاری که شاهد عینی بوده اند نوشته و یا در حال نوشتن هستند. از یک سو فاضل مازندرانی در ظهورالحق از سوی دیگر علی محمد رفرف، محمد علی روحانی، ذبیح الله مهاجر، علی اکبر رزاقی، سید رضا جمالی، منوچهر روحانی و سید ابوالفضل جمالی بسیاری از وقایع را بروی کاغذ آوردهاند، علی محمد رفرف شرح حال ملاغلامرضا جاسبی را به تفصیل به رشته تحریر در آورده، شمس الله رضوانی کتاب شمس تابان را نوشت، سید رضا جمالی سالهای آخر عمر هزاران صفحه و مطلب نگاشته است، علی اکبر رزاقی "شخص فاضلِ پر مایه ای" یاد آور بسیاری از خاطرات بوده است و منوچهر روحانی نیز در سالهای اخیر به تالیف و تنظیم و تدوین برخی از این خاطرات پرداخته است.
بسیاری افراد اشعار زیادی درباره جاسب و جاسبیان سرودهاند مانند غلامرضا جاسبی، سلطانعلی رفیعی، مصطفی یزدانی، پرویز روحانی و ... تمامی آنان که نوشتند و سرودند و ذکر خاطرات کردند فقط و فقط بخاطر عشق و علاقه و دلبستگی که به آئینشان و محل زادگاهشان داشتند این کار را کردند و این آثار ارزشمند را از خود بجای گذاشته اند بدون هیچ چشم داشت به پاداشی و یا توقع اجر و مزدی....
بزرگان و با دانش آزادگان نوشتند یکسر همه رایگان (فردوسی)
و آنانکه ننوشتند و نسرودند ضمائر قلبی و خاطرات امری را که بهترین لحظات زندگی خود میدانستند گفتند و گفتند و بارها گفتند و بدین وسیله به سینه نسل های بعدی سپردند و در آخر نتیجه میگرفتند که:
"این اصحاب را بلا فنا نکند" ... از بلا گریزان نیستند که هیچ همانند مولایشان "به دعا بلا را طالبند ... و اگر در تراب مستور شوند از جیب رحمت رب الارباب سر بر آورند."
بارها پای صحبت آنان که تلخی روزگار دیده و سرد و گرم دنیا چشیده و از زعمای قوم بوده و حرف بدون سند و مدرک نمیزدند نشسته وبعدا: ذکر خاطرات گذشته ناگهان به شور و شوق آمده دست راست را بلند کرده و پای به زمین کوبیده و خطاب به تمام مخالفان و بد خواهان و توطعه گران میگفتند دست از کار بیهوده بردارید و خیال خام از سر بیرون کنید و به یقین مبین بدانید که:
هرگز نمیرد آنکه دلش زنده شد به عشق ثبت است در جریده عالم دوام ما (حافظ)
اما کروگان جاسب از اين بابت به سي يارون تسميه شده که در سال 1263 قمری در پی آمدن ملا حسین بشروئهای به این روستا سی نفر مومن به دیانت جدید گشتند. برای یکصد و سی سال حدود سی خانواده بهایی در محل مقیم بودند. سی نفر از بزرگان و بانیان آنها در این خطه در خاک خفتهاند و روزهای آخر سی نفر با دل شکسته و قلبی آکنده از جور و جفای اهالی محل و اطراف جلای وطن کردند. این در حالی است که هم اکنون اولاد و بازماندگان آن سی یارون سی هزارون هستند که در چهار گوشه دنیا پراکندهاند بنابراین همیشه و در همه دوران در جاسب سییارونی خواهند بود که پاسدار و ادامه دهنده میراث گذشتگان خود باشند.
مدعی خواست که از بیخ کند ریشه ما او ندانست که حق بود در اندیشه ما (مولوی)
ستمگر چو برف و ستمکش چو کوه بسی رفت برف و بسی ماند کوه (فردوسی)
وبسايت سیارون، شامل بسياري از الواح و مكاتيب و توقيعات مبارك بافتخار احباي جاسب است و نيز حاوي تعدادي عكس ها كه اينك جنبه تاريخي پيدا كرده . اين گنجينه عظيم اطلاعات مشتمل بر اسناد و مدارك تاريخي، خاطرات، مقالات، اشعار، شرح اوضاع كنوني و گذشته جاسب، معرفي بهاييان و خانواده هاي جاسب و بيان وقايعي چون اسفار تبليغي مبلغين و مطالب سود مند از اين گونه است. نکته قابل توجه در ساختار طراحی سایت و مقالات اینکه در هر کدام از مقالات و مطالب سایت میتوان ترکیب هنرمندانه، تصاویر، اشعار، بیانات و نوشتجات و در برخی از صفحات موزیک و آهنگی مرتبط با موضوع را مشاهده نمود که علاوه بر زیبایی گفتار و مطالب، درک صحیح موضوع را برای بازدید کنندگان به همراه دارد.
در ادامه به اختصار نمونه هایی از بخش های مختلف ذکر میگردد...
- نمونه ای از الواح
ای دوستان حضرت رحمن احبّای جاسب ولو این که معدودی قلیل بودند ولی همیشه در ساحت قدس ربّ جلیل مذکور و بعین عنایت منظور بودند و چون مورد چنین الطاف الهی و مظهر چنین اسعاف نامتناهی بودند حال باید در نشر نفحات الله و اعلاء کلمة الله ید بیضائی بنمایند و باب فتوحی بگشایند و شمع روشنی برافروزند و پروانه های اوهام را بال و پر بسوزانند. درخت امیدی بنشانند و گلشن تقدیسی بیارایند. ریاض معرفتی تزیین دهند و محفل موهبتی ترتیب کنند. نفحات معطّری منتشر کنند و نسمات معنبری منبعث نمایند تا برهان قاطع و دلیل ساطع عنایات و مواهب حضرت قیّوم گردند. ای والهان جمال رحمن مطمئن به فضل و جود سلطان وجود باشید و متیقّن بر تأییدات و توفیقات ربّ ودود. کمر همّت بر خدمت امر بربندید و قامت استقامت برافرازید و به جان و دل بکوشید که هنگام غنیمت موهبت عظمی و رحمت کبراست والبهاء علی اهل البهاء الّذین ثبتوا علی عهد الله و میثاقه الاعلی. عبدالبهاء ع
گلچینی از مطالب سایت سیارون
گالری تصاویر قدیمی و جدید
- تصاویر قدیمی و جدید از جاسب و خانواده های جاسبی که شامل صد ها عکس قدیمی و تاریخی میباشد.
نمونه شجره نامه (محمد تقی بزرگ خاندان مهاجری ها)
- حضرت عبدالبهاء در لوحی خطاب به ضیاءالله مهاجر جاسبی میفرمایند:
- اسناد تاریخی
- نمونه یکی از اسناد تاریخی
- قسمت بلاگ سایت
- (مقالات و مطالب امری، هنری، تاریخی و غیره)
- شهدای جاسب
- (ملا جعفر جاسبی، حاجی حسنعلی درویش ، پرویز صادقی، علی محمد زمانی، نصرالله امینی، فتح الله فردوسی، پرویز فروغی، آقا میر زین العابدین جاسبی از وسکنقون)
- شعرای جاسب
- (دکتر پرویز روحانی، سلطانعلی رفیعی، شمس الله رضوانی، مصطفی یزدانی، ...)
دل اندر ره طلعت باب داد به طمطام مهر و ولایش فتاد
ز عشقش چراغی شد افروخته و پروانه سر تا به پا سوخته
پی نشر و اعلاء امر بیان به کاشان بیامد چو شیر دمان
گروهی بر او مجلس آراستند در آن مجلس از حضرتش خواستند
که دست اندر آتش برد چون خلیل نسوزد، شود معجزی زان قبیل
بفرمود: « آتش ندارد اثر در آن کس که باشد ز عشقش گهر (دکتر پرویز روحانی)
- اسامی متصاعدین الی الله در گلستان جاوید جاسب و آرامگاه جاسبی ها در اقصی نقاط دنیا
همه نامداران و گردنکشان که دادم در این نامه زیشان نشان
همه مرده از روزگار دراز شد از گفت من نامشان زنده باز (فردوسی)
و کم نیستند از نسل دوم، سوم و چهارم احبا که بیشتر آنها در تهران و شهرهای دیگر ایران به خاک سپرده شدهاند و بسیاری از نسل سوم و چهارم احبا که مجبور شدند از "سطوت غضب خاقانی" که خود داستانی است "پر آبِ چَشم" نه تنها از موطن اصلی بلکه از کشور کوچ کرده و از جور وظلم هموطنان در شهرهای دیگر دنیا مثل وین و پاریس و لندن و سیدنی و ملبرن و ترنتو و اوتاوا و جای جای اروپا و استرالیا، آمریکا، آسیا و حتی به قبائل وحشی آفریقا پراکنده و پناهنده شده اند و برای همیشه در آنجا بیارامند. آثار آخرین بقایای آنها همچون پرچمی در اعتزاز بوده و باعث برکت و نعمت آن سرزمین ها و عبرت دیگران شده و محل توجه ادعیه و مناجات و زیارت دوستان و آشنایان شده و به وضوح ثابت کرده که "اگر در تراب مستور شویم از جیب رحمت رب الارباب سر برآریم".
کسانی که در گوشه کوچکی از ده محقری زندگی میکردند و در کوره دهی تحمل نمیشدند زندگی بسیار سادهای داشتند چه شد که از ماورای بِحار و اقیانوس ها و شهرهای عظیم سر برآوردند و مورد اعزاز و احترام جهانیان قرار گرفتند و عالم را وطن خویش ساختند و در آخرین سالهای زندگی "چنان غرق وطن بودند که غربت را نفهمیدند".
- شخصیت های تاریخی جاسب (بزرگان و نیک نامان، نفوس بی آزار و محب و ظالمان و معاندین امرالله)
- خاطرات(آقای علی محمد رفرف، آقای ذبیح الله مهاجر، آقا سید رضا جمالی، آقای شمس الله رضوانی، سرکار عشرت خانم نوروزی، جناب عباس حق شناس، خانمآغا حسینی، جناب م یزدانی، ...)
- هنرهای جاسبیها
- تاریخ و وقایع تاریخی
- نامه ها و وصیت نامه ها
- اوضاع کنونی جاسب
- ...
نوشتهای از سردبیر وبسایت سیارون
"...در این وقت که دموع از خَدَّم جاری و دَمِ حمرا از قلبم ساریست ندا میکنم ترا که قلب حزینم را از غیر خود غافل گردانی و بخود مشغول نمائی تا از همه مقطوع شود و بتو در بندد زیرا که بسته تو هرگز نگسلد و مقبول تو هرگز مردود نشود سلطان است اگرچه محکوم عباد شود و منصور است اگرچه نفسی او را یاری ننماید و محبوب است اگرچه مردود باشد ..."
روزی بازماندگان این مظلومان همانند ابناء کلیم که به چهار گوشه عالم پراکنده شده اند نه بعد از قرن ها که به زودی به سرزمین اصلی و اشغالی خود بازخواهند گشت و به همراه خیل بیشماری از هموطنان خود که تازه از خواب عمیق چند صد ساله بیدار شده اند مزارع و بیابان و چشمه ساران را بازسازی و آباد خواهند کرد و صحرا و مراتع سرد، همچون گل خندان خواهد شکفت. در هر گوشه و کنار و در زیر هر سنگ و خشتی سراغ اثر و یا نشانهای از آباء و اجداد خود خواهند گرفت پای را جای پای آنها خواهند گذاشت و امید و آرزوی دیرینه آنها را برآورده خواهند کرد.
Website: http://www.30yaroon.com
سیارون در شبکه های اجتماعی
Facebook: https://www.facebook.com/30yaroon
Twitter: https://twitter.com/30yaroon
Instagram: https://www.instagram.com/30yaroon
Telegram: https://t.me/siyaroon
مجله پیام بهایی شماره 443، اکتبر 2016، 173 بدیع ص 59