بنابراین انتظار بیشتر مردم این است که این مشکلات و سختیها و یا به عبارتی بهتر؛ این جریان مخرّب، زودگذر و موقتی است. تقریبا در کل سطح جامعه گستردگی آن دست کم گرفته میشود و شدت آن پذیرفته نمیگردد. درباره علت اصلی این مسائل و مشکلات، جهالت و غفلتی عمومی وجود دارد؛ اکثر مردم انتظار دارند، بلکه امیدوارند، که نوشدارویی یافت شود که همه مشکلات را به یک باره حل کند، تمام ابر ها را کنار بزند، تا همه بتوانند به شیوه مسالمت آمیز و هماهنگ به سوی آیندهای بهتر به پیش روند.
"بلاهایی که تصورش را نتوان کرد، بحران هایی که به خوابش نتوان دید، انقلابات، جنگ، قحط و غلا و آفات؛ همه شاید دست به دست هم دهند تا د ردل و جان بشر غافل حقایق و اصولی را حک نمایند که همواره از شناسایی و پیروی اش سر میپیچیده است.باید جامعه بشری به درد و رنجی دچار شود که به کلی جامعه از هم گسیخته را زیر و زبرش سازد تا بتوان بار دیگر به جای آن خرابه، بنایی آباد نهاد و حیاتی جدید ایجاد نمود."[2]
با توجه به متن فوق در مورد سوالات زیر مشورت نمایید:
1- اوضاع عمومی جهانمان را در حال حاضر چطور میبینید؟ وضعیت جامعه و محله خودتان را چطور؟ خوب یا بد، رو به خرابی یا رو به بهبود؟
2- اگر ما درباره مشکلاتی که در اطرافمان است اینطور فکر کنیم که "اگر بخت و اقبال اندکی روی نماید اوضاع بهتر خواهد شد"، در این صورت ما چه چیزی را دست کم گرفته ایم و از چه چیزی غفلت نموده ایم؟
3- شدت یافتن مشکلات و مسائل، چه نتیجه ای خواهد داشت؟
در برخی از کتابهای مقدسه اشارههایی به وجود ظلم و ستم، سختی و تنگی، در سراسر عالم شده است. همچنین به این حقیقت اشاره شده است که مقصود خداوند و نیز هدفی که هر انسانی میتواند در زندگی اش داشته باشد کمک به آزاد سازی نوع بشر از ظلم و ستم و رهایی از این تنگنا و مضیقه است. در جایی بیانی بدین مضمون آمده است:
"حال کدام سختی و تنگی است که بیشتر از این مراتب باشد که اگر نفسی بخواهد حقّی و یا معرفتی را طلب نماید نمیداند نزد کدام رَوَد و از که جویا شود؟"[3]
بزرگترین ظلم و ستم این است که روح و نفس انسان، مشتاق و تشنه درک حقیقت و رسیدن به آسایش حقیقی باشد، ولی نداند کجا برود و از که بجوید و از که بپرسد و همچنان در سرگردانی باقی بماند. هیچ تنگنایی بدتر از این نیست و هیچ ظلمی بزرگتر از این نه.
امروزه ما درجهان شاهد این ناکامی و سرگردانی هستیم مثلا افراط گرایی مذهبی و زور گویی و خودکامگی رهبران دینی، افزایش روی آوردن به مشروبات الکلی، آلوده شدن به مواد مخدّر و بی بند و باری جنسی و بسیاری موارد دیگر از این قبیل، همه گواه آن سختی و تنگی و ظلم و ستم است و نشان میدهد که روح انسان در جستجوی معنا بر آمده، برای یافتن حقیقت به تلاش پرداخته، ولی از شدّت ناکامی و سرگردانی، از تلاش دست کشیده و دور مانده و به اموری پرداخته که میدانیم مخرّب خویشتن است و ابداً نمیتواند نیاز مزبور را تامین نماید و رفع کند.
- درباره اینکه بزرگترین ظلم و ستم چه میتواند باشد گفتگو و مشورت نمائید.
بیایید کمی فکر کنیم که نیازها و لوازم برای ساختن یک جامعه بهتر چیست؟ واضح است که چیزی بیشتر از رایانه شخصی و امثال آن است؛ چیزی به مراتب اساسی تر است. شما چگونه میتوانید به بهتر شدن وضع جامعه خود کمک نمایید؟
لازمه ایجاد جامعه ای بهتر، تغییر رفتار ما از طریق تحوّل روحانی است. ما به بعضی عناصر اساسی و زیر بنایی نیاز داریم که عبارتند از:
1- دعا و مناجات: یعنی اینکه اعضای تشکیل دهنده این جامعه، با خداوند که خالقشان است ارتباط صحیح، حقیقی، و عاشقانه داشته باشند.
2-عمل به تعالیم الهی و ارزش های اخلاقی: یعنی اینکه افراد این جامعه کسانی هستند که میکوشند تا یاد بگیرند چگونه تعالیم الهی و ارزشهای اخلاقی را در زندگی روزمره خود بکار ببندند، نه اینکه فقط بشنوند و بگذرند و بی تفاوت باشند.
3-خدمت به دیگران: این بدین معنی است که ما نیازی به افراد خودخواه و آزمند نداریم، بلکه نیازمند انسانهای فداکاری هستیم که در جمیع احوال در فکر خدمت به همه مردم اطراف خود از هر قوم، دین و طبقهای هستند.
4-تعلیم و تربیت: و ضرورتا ما کسانی را میخواهیم که بتوانند تعالیم الهی و ارزشهای اخلاقی را به نسل جدیدی از اطفال و نوجوانان انتقال دهند.
سوال مهمی که در اینجا پیش میآید این است که " چگونه میتوانیم این عناصر و خصوصیات را در محله و جامعه خودمان تقویت نمائیم؟" یک جواب میتواند شرکت در حلقه مطالعه باشد. شرکت در حلقه مطالعه راه بسیار موثری است که به ما کمک میکند تا بتوانیم به اهداف بالا نزدیک شویم و از این طریق به بهبود زندگی و جامعهمان کمک نمائیم.
حلقه مطالعه چیست؟ حلقه مطالعه یک جمع کوچک دوستانه است که در آن افرادی در نهایت صمیمیت به طور مرتّب و منظم به دور هم جمع میشوند، قسمتهایی از آثار الهی را مطالعه میکنند و درباره جگونگی به کار بستن آن در زندگی با یکدیگر مشورت مینمایند. هر کسی که بخواهد میتواند در یک حلقه مطالعه شرکت کند و هیچ گونه محدودیتی در این زمینه وجود ندارد. یک حلقه مطالعه ممکن است چند ماه به طول انجامد و شامل 8 کتاب میباشد که از آثار بهایی گرفته شده است. این کتابها بگونهای طراحی شده که لازم است در گروه و با مشارکت همه اعضاء؛ همراه با بحث و گفتگوی دوستانه مطالعه شود و هدف اصلی آن این است که توانایی و قابلیت شرکت کنندگان را برای خدمت به دیگران افزایش دهد. بنابراین اعضای یک حلقه مطالعه فقط اکتفا به خواندن کتاب نمیکنند بلکه با مطالعه هر کتاب یک یا چند خدمت مخصوص را نیز انجام میدهند. مثلا با مطالعه کتاب 1 اعضاء به همدیگر کمک میکنند تا جلساتی را ترتیب دهند که خصلت نیایش را در محله و در بین دوستان و نزدیکانشان تقویت نماید؛ کتاب 2 به ما میآموزد که چگونه وقتی با مردم روبرو میشویم به جای حرفهای تکراری و همیشگی، چیزهایی بگوییم که فکرمان را پرورش میدهد و قلب و روحمان را شاد و مسرور میسازد؛ کتاب 3 نحوه تربیت صحیح کودکان را به ما یاد میدهد و ما را کمک میکند تا در صورت تمایل یک خدمت بسیار ارزشمند را انجام دهیم، یعنی تشکیل کلاسهایی برای اطفال، کلاسهایی که قلب و ذهن لطیف کودکان را پرورش میدهد؛ کتاب 4 هویت تاریخیما را آشکار میسازد و شهامتما را در زندگی افزایش میدهد؛ کتاب 5 به ما کمک میکند تا بتوانیم نوجوانان را بهتر بشناسیم و با آنها ارتباط درستی برقرار کنیم. کسانی که مشتاق خدمت به نوجوانان هستند میتوانند بعد از خواندن این کتاب، گروه هائی که انرژی سرشار نوجوانان را در جهت پیشبرد سعادت همگان هدایت میکند. سایر کتاب ها نیز هر کدام به طریقی بینش و مهارتما را برای خدمت به دیگران افزایش میبخشد. البته این به اختیار خود اعضاء است که تصمیم بگیرند چند تا از کتابها را میخواهند بخوانند ولی در کتاب؛ هر جنبهای به ما کمک میکند تا استعدادهای خود را پرورش دهیم و زندگی خود را بهتر سازیم و به دیگران نیز خدمت نماییم.
علاوه بر این در میان کسانی که در یک حلقه مطالعه شرکت میکنند یک رابطه دوستی واقعی و عمیق شکل میگیرد، دوستیهایی که سالیان سال باقی میماند. اعضای یک حلقه مطالعه میتوانند دوستانی حقیقی برای همدیگر شوند، یار و مددکار یکدیگر گردند و به پیشرفت همدیگر کمک نمایند.
یکی دیگر از ویژگیهای اصلی حلقه مطالعه این است که کسانی که در این دوره ها شرکت میکنند میتوانند خودشان با دوستان و آشنایانشان نیز آن را دوباره بخوانند و از این طریق به تعداد هرچه بیشتری از افراد کمک کنند تا در اصلاح و بهتر ساختن جامعه خود مشارکت و تلاش نمایند. به عبارت دیگر وقتی که در یک محله تعداد حلقههای مطالعه، کلاسهای اطفال، جلسات دعا، و گروه های نوجوانان افزایش مییابد، از طریق این چند اقدام اساسی، به تدریج و آهسته آهسته حیات جدیدی در آنجا شکل میگیرد، حیاتی که قابل مقایسه با قبل نیست و بر پایه 4 عنصری است که در بالا به آن اشاره شد. جامعهای شکل میگیرد که مردم در آن خودشان مسئولیت پیشرفت روحانی، اجتماعی و عقلانی خود را بر عهده میگیرند. این بدان معنی نیست که این جامعه به طور سحر آمیزی، یک دفعه و بدون تلاش به وجود خواهد آمد، بلکه تدریجا، آهسته آهسته، دهه به دهه، نسل به نسل ایجاد خواهد شد تا ثمره اش در عصری طلائی ظاهر شود، اما ریشههایش را باید در فعالیتهای امروز و در این برهه از تاریخ یافت.
1- عناصر اساسی و زیربنایی برای ایجاد یک جامعه بهتر چیست؟
2- حلقه مطالعه چیست؟ چگونه به پیشرفت خودمان و بهتر ساختن جامعه کمک میکند؟[4]
3- در دعوت دوستان و آشنایان به یک حلقه مطالعه، کدامیک از جنبههای زیر مهمتر است؟ آیا ممکن است از هدف اصلی بازمانیم؟
3.1- توجه و تمرکز بر اعتقادات همراهان و تشویق آنها به قبول باورهای جدید
3.2- ایجاد توانایی در همراهان تا بتوانند در بهبود زندگی خود و ساختن یک جامعه بهتر مشارکت نمایند.
4- با توجه به مطالبی که در باره حلقه مطالعه خواندیم، در گروه خود مشورت نمایید و در صورت تمایل و با موافقت اعضاء قراری را برای مطالعه کتاب 1 بگذارید.( در ادامه درباره این کتاب آمده است که به شما کمک میکند.)
بعضی افکار در رابطه با معرفی کتاب اول به دیگران و دعوت آنها به مطالعه[5]
ما در دوران کودکی مطالعه میکنیم تا برای آینده آماده شویم. در زندگی روزمره، ما بطور مداوم، در حال یادگیری مطالب جدید هستیم و میکوشیم تا موانع و مشکلاتی را که در راه مان ظاهر میشود رفع نماییم. مهمتر از همه اینکه ما در جستجوی آسایش و امنیت هستیم و آرزومند فردای بهتری میباشیم. در این کتاب که بصورت مشارکتی خوانده میشود ما درباره این مسائل مطالعه و گفتگو میکنیم و میکوشیم تا درک و فهممان را نسبت به زندگی و مفهوم حقیقی آن افزایش دهیم.
- چگونه میتوان شادی حقیقی و سرور همیشگی به دست آورد؟ چرا بعضی افراد، نگران، مایوس و ناامید میشوند؟
- آیا چیزهائی که تا بحال در زندگی یاد گرفتهایم به ما کمک کرده است تا زندگیمان بهتر شود؟
- اولین و مهمترین مسئولیتی که هر انسانی در زندگی دارد این است که بفهمد معنا و مفهوم زندگی چیست.
این کتاب به ما کمک میکند تا بینش و شناختمان را نسبت به این مسائل افزایش دهیم و در این مسیر به همدیگر کمک نماییم. برخی از سوالات دیگری که در این کتاب درباره آنها مطالعه و مشورت میگردد از این قرار است:
1- من کیستم؟
2- هدف از زندگی چیست؟ چرا من باید در این دنیا زندگی کنم؟
3- من چه استعدادها و قابلیتهایی دارم و چگونه میتوانم از آنها استفاده کنم؟
4- چه رابطهای میان من و خداوند وجود دارد؟ نقش او در زندگی من چیست؟
5- پایان زندگی چه وقت و چگونه خواهد بود؟
6- اگر زندگی انسان دارای ارزش است، این ارزش در کجای زندگی است؟
7- سختیها و مشکلات زندگی دارای معنا و مفهومی هستند، اما ارزش و معنای آنها در چیست؟
8- فقط وقتی که خودم را بهتر بشناسم و نیازهایم را تشخیص دهم، میتوانم درک کنم چه چیزی بیشترین خوبی و منفعت را برایم دارد و تنها دراین هنگام است که میتوانم برای خودم، خانوادهام و جامعهام فردی سودمند باشم.
وقتی که با یکدیگر مطالعه میکنیم، در نتیجه میتوانیم سهمی از زندگیمان را با دیگران تقسیم کنیم و با هم در آن شریک شویم، این به این معنا نیست که بعد از مطالعه، ما دیگر مشکل نخواهیم داشت، اما ما یاد میگیریم که چطور این مشکلات را به موفقیت و پیروزی تبدیل نماییم تا قلبی سرشار از آرامش و حالتی پر از نشاط داشته باشیم.
هزاران هزار نفر از مردمان سراسر زمین این کتاب را خوانده و میخوانند. تجربه نشان میدهد که اگر زمان مطالعه این کتاب طولانی شود از تاثیر آن به مقدار زیادی کاسته میشود. برای مطالعه کتاب به طور میانگین 20 ساعت وقت نیاز است و در صورتی که بتوان در طی 2 یا 3 هفته همه کتاب را مطالعه نمود، نتیجه و تاثیر مطلوبی دارد. علاوه بر این، اگر کسانی که این کتاب را حداقل یک بار مطالعه کردهاند سعی کنند تا آن را با دوستانشان نیز مطالعه کنند، درک و فهمشان از مفاهیم موجود در کتاب افزایش مییابد.
[1]- هدف از این مجموعه این است که به افراد کمک نماید تا هدف اصلی شرکت در یک حلقه مطالعه را بهتر بفهمند و در صورت تمایل با یکدیگر قرارهایی را بگذارند.
[2] World Order of Baha'u'llah, p. 193 orصفحه 116 کتاب قرن انوار، مرکز جهانی بهایی (ناشر) قسمت هفتم و پایانی
[3]"حال کدام ضیق و تنگی است که ازید از مراتب مذکوره باشد که اگر نفسی طلب حقّی و یا معرفتی بخواهد نماید نمیداند نزد کدام رود و از که جویا شود" کتاب ایقان
[4] - در اینجا مناسب است که به وسیله آلبوم های معرفی کلاس اطفال و گروه نوجوانان، این دو اقدام اساسی بسیار مهم را که نقشی حیاتی در جریان پیشبرد جامعه جدید دارند برای حاضرین معرفی نمود و از علاقه مندان به انجام این دو خدمت، دعوت به همکاری نمود.
[5] - دوره های مطالعاتی روحی شامل هشت کتاب میباشد و مطالب بالا برای معرفی کتاب اول است. هدف اصلی این دوره ها این است تا استعداد و توانایی افراد را پرورش دهد تا بتوانند در بهتر ساختن جامعه خود مشارکت نمایند.
نقش_حلقه_های_مطالعه_در_ایجاد_یک_جامعه_بهتر.docx |
نقش_حلقه_های_مطالعه_در_ایجاد_یک_جامعه_بهتر.pdf |